Úszóangyal
,, Aki nem tűz maga elé elérhetetlen célt, az az elérhetőt sem éri el!"
                                                                                              Széchy Ferenc ,, úszópápa"

Márta Alex (Kisvárda, 1984 június  6. – ), művésznevén ByeAlex magyar énekes. Bár korábban már több kislemeze megjelent, valójában az Euróvíziós Dalfesztivál 2013-as magyar nemzeti válogatójában, A Dalban tett szert széles körű ismertségre. Ő képviselte Magyarországot a 2013-as Euróvízios Dalfesztiválon Malmőben a Kedvesem című dalával, melyet Palásti Kovács Zoltánnal közösen szerzett, és amellyel a verseny 10. helyezését érte el.Alap és középfokú iskoláit a fényeslitkei Kossuth Lajos Általános Iskolában és a kisváradi Bessenyei György Gimnáziumban végezte. A Miskolci Egyetem bölcsészkarán filozófusként diplomázott. 2013-ban az Eurovíziós Dalfesztivál magyar nemzeti válogatójában mint előadóművész szerzett országos ismertséget.

Viszonylag fiatalon kezdett foglalkozni a zenével, de ezt kezdetben saját kedvtelésből elsősorban a húga és szülei szórakoztatására tette. Például PC-s játékok hangjait vágta össze és készített vicces remixeket. Egyetemistaként amatőr zenekarokban kezdett komolyabban a zenével foglalkozni. A My Gift To You zenekar énekese volt. Ekkor íródott első nagyobb sikert elért dala, a Csókolom. A zenekarral készítette el a My Gift to You nevű formációt. Az egyre ismertebbé váló előadó Pszichedelikus-posztrock témákat dolgoz fel és remixlemezeket ad közzé. 2012-től ByeAlex néven szóló karrierbe kezdett.

Az ismertséget a Csókolom című dal hozta meg számára. Népszerűségét igazolja, hogy viszonylag rövid idő alatt több ezer fős rajongótábort szerzett magának. A Dal 2013-as döntőjében elért nagy sikerét a sajtóban többen kritikusan szemlélték, hiszen nálánál esélyesebbnek tartott előadóművészeket előzött meg.

A Malmöben rendezett 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon a május 16-án tartott második elődöntőben lépett fel a Kedvesem című dallal, amivel bejutott a május 18-i döntőbe. Érdekesség, hogy továbbjutását elsőként hirdették ki a tíz továbbjutó közül (bár ez, az Eurovíziós Dalfesztiválok szabályai szerint nem jelent helyezési sorrendet, ténylegesen az elődöntő 8. helyezettjeként jutott a döntőbe). A május 18-i döntőben ByeAlex a 39 résztvevő ország közül 15-től kapott pontot, s az összességében megszerzett 84 ponttal a 10. helyezést érte el, megelőzve többek között Bonnie Tylert is, aki Nagy- Britannia képviseletében indult a 2013. évi dalversenyen. A Kedvesem című számot Németország szavazói a dalverseny legjobb dalának értékelték, Svájc és Finnország közönsége a második, az albánok pedig a harmadik helyre szavazták meg. Ezzel ByeAlex Magyarország 3. legjobb eredményét érte el az eddigi 11 Eurovíziós dalversenyen való részvétel összesítésében.

 

Kislemezek 

  • Láttamoztam (2012)
  • Csókolom! (2012)
  • Messziről (2012)
  • Kedvesem (2012)
  • Kedvesem (Zoohacker Remix) (2012) – A 2013-as Euróvíziós Dalvesztivál magyar indulója

 

Hírek

  • Úszás!

    Ússzatok minél többen! 3x1 SPORT!!!!!!

Szavazás

Mikor lett olimpiai bajnok Gyurta Dani?
2012
2006
2001
2000
Asztali nézet