Úszóangyal
,, Aki nem tűz maga elé elérhetetlen célt, az az elérhetőt sem éri el!"
                                                                                              Széchy Ferenc ,, úszópápa"

Története

A terület az őskor óta lakott. A város a 15. században jött létre a korábbi Hód, Vásárhely, Ábrány és Tarján községek egybeépüléséből. Ebben az időben Hódvásárhelynek hívták. 1456-ban kapott mezővárosi rangot Hunyadi Jánostól, aki akkor a kormányzó és egyben a vidék földesura volt.

1552-ben a törökök elfoglalták a várost és egész Csongrád megyét. A törökök kiűzésük után, 1693-ban újra feldúlták a környéket, az elpusztult város csak hat évvel később épült újra.

A Rákóczi-szabadságharc  után a város a Károlyi család birtokába került. 1873-ban törvényhatósági jogú város lett. Ebben az időben indult igazán fejlődésnek. 1890-ben az ország negyedik legnépesebb városa volt, de a munkanélküliség egyre nagyobb gondot jelentett, és 1894-ben, Szántó Kovács János agrárszocialista aktivista bebörtönzése és az olvasókör könyveinek elkobzása miatt zendülés tört ki. A városházát megostromló szegényeket végül a rendőrség tehetetlensége miatt a városban állomásozó huszárok verték le.

Az első világháborút követően a város előbb francia, majd román megszállás alá került. Hódmezővásárhely román megszállása alatt a város nagy károkat szenvedett.

Először Bródy Sándornevezte Hódmezővásárhelyt Paraszt Párizs-nak 1909-ben, degradáló jelleggel. Ady Endre azonban szembeszállt Bródyval, a korábban sértő elnevezés pozitív tartalmat kapott, utalva a város jelentős irodalmi életére.

A két világháború között a város jelentős területe és népessége ellenére még mindig falusias volt, a belvárost akácfákkal szegélyezett földes utcák vették körül, a város szélén pedig kis proletár házak sorakoztak, nagy gondot jelentett a munkanélküliség, már a századfordulótól folyamatos volt az elvándorlás, ami a város népességének csökkenését okozta.

A második világháborúig a város mezőgazdasági jellegű maradt, utána azonban az ipar is egyre jelentősebb szerephez jutott. 1950-től 1961-ig Csongrád megye székhelye volt.

1997-ben a magyar városok közül elsőként Hódmezővásárhely kapta meg az Európa-díj Becsületzászlaját.

2006. július 7-én az Emlékpont megnyitotta kapuit.

2009-ben Hódmezővásárhely Az Év Települése lett. Szintén még ebben az évben Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város honlapja "Az Év Honlapja" címét nyerte el.

2010. június 19-én a város Magyar Örökség- díjat  kapott.

A város a környező településekkel (Mártély,Mindszent, Szegvár, Székkutas) létrehozta a „Vásárhely és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulást”, mely elsősorban a települések idegenforgalmi kínálatának fejlesztését célozza.

Ez egy kis ismertető Hódmezővásárhelyről, de ami a lényeg az az, hogy itt Vásárhelyen van egy szálloda az a neve, hogy Ginkgo Hotel Sas.♥Ez az a szállodaEz az a szálloda, ahol a dani és az Éva is megszokott szállni. Én is itt találkoztam velük.És ahol ők szoktak ebédelni vacsorázni az meg a szálloda mellett lévő étterem. A neve: Fekete SasKacsintás. Ez egy kép róla:Szerintem nagyon szép! És ha tudnátok, hogy milyen finom a kaja!!!!!!!Nyelvöltés Meg persze a pincérek is nagyon kedvesek! Vegyétek rá a szüleiteket, hogy látokassatok el Hódmezővásárhelyre. Sok sikeret a találkozáshoz! Ajánlom, hogy egy nagyobb úszóverseny elött mennyetek, mert akkor szoktak ott edzeni!

 

 

 

Hírek

  • Úszás!

    Ússzatok minél többen! 3x1 SPORT!!!!!!

Szavazás

Mikor lett olimpiai bajnok Gyurta Dani?
2012
2006
2001
2000
Asztali nézet